sobota, 17 września 2016

Menu vol. 1

Tak jak wspomniałam w poprzednim poście, staram się jeść częściej, ale mniej. Poniżej moje przykładowe menu, które na pewno wymaga jeszcze urozmaicenia. Postaram się dołożyć więcej warzyw, zwłaszcza do obiadu...


Przepis na barszcz czerwony:
1/2 kg łopatki wieprzowej
ziele angielskie
liść laurowy
ząbek czosnku
średnia cebula
Łopatkę zalać wodą, tak aby była całkowicie przykryta i gotować przez ok. 40 minut

6 średnich buraków ćwikłowych
1 kostka rosołowa
sól, pieprz czarny, pieprz ziołowy, papryka słodka, papryka ostra, koperek, lubczyk, majeranek, ocet, natka pietruszki
Buraki obrać ze skórki, pokroić na małe kawałki i ugotować
Do ugotowanych buraków dolać rosół spod łopatki i dodać kostkę rosołową
Gotować przez koło 20-30 minut, doprawiając solą, pieprzem, papryką, koperkiem, lubczykiem, majerankiem i pietruszką
Trzeba uważać z ilością octu, najlepiej dodawać po trochę i próbować
Ocet da barszczowi nie tylko kwaskowaty smak, ale także ładny kolor

Właściwości czerwonych buraków:
- zawarte w nich antocyjany poprawiają odporność organizmu i zapobiegają wystąpieniu nowotworów,
- zawierają kwas foliowy oraz pierwiastki mineralne, takie jak: żelazo, wapń, magnez, potas, mangan, sód, miedź, chlor, fluor, cynk, bor, lit, molibden, kobalt oraz rzadko spotykane w warzywach rubid i cez,
- są środkiem krwiotwórczym, zapobiegają anemii i wspomagają leczenie białaczki,
- pomagają unormować poziom cholesterolu i przeciwdziałają zwapnieniom naczyń krwionośnych,
- dzięki swoim właściwościom zasadotwórczym, przywracają równowagę w żołądku,
- zmniejszają ryzyko zachorowania na osteoporozę.
Źródło: BURAKI: wartość odżywcza i właściwości lecznicze

W związku z powyższym buraki na pewno na stałe zagoszczą w moim jadłospisie.

Kinga

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz