niedziela, 30 października 2016

Witaminy i minerały

Kwas foliowy (witamina B9) - zapobiega wadom cewy nerwowej płodu. Jego niedobór zwiększa ryzyko poronienia oraz wystąpienia u dziecka innych was wrodzonych (rozszczep wargi i podniebienia, wady serca i kończyn).
Można go znaleźć w zielnych warzywach liściastych (kapusta, brokuły, szpinak, brukselka, szparagi, kalafior), roślinach strączkowych (fasola szparagowa, groch, soja), owocach cytrusowych (pomarańcze i sok pomarańczowy), orzechach, drożdżach i otrębach pszennych.

Wapń - jest podstawowym budulcem kości i zębów.
Można go znaleźć w produktach sojowych, brokułach, ziarnie sezamu, nabiale (kefir, jogurt, sery podpuszczkowe dojrzewające - żółte) i wędzonych rybach.
Uwaga na soję genetycznie modyfikowaną (transgeniczną)!

Witamina D - jest niezbędna dla właściwego rozwoju kości i funkcjonowania układu krążenia.
Można ją znaleźć w tłustych rybach morskich, jajkach, produktach mlecznych, olejach roślinnych, wątrobie, serach dojrzewających.
Organizm potrafi sam wytworzyć witaminę D. Jej głównym źródłem jest światło słoneczne.

Mangan - wpływa na zdolności reprodukcyjne, bierze udział w procesie budowy kości i tkanek chrzęstnych.
Można go znaleźć w szpinaku, marchwi, brokułach, produktach pełnoziarnistych, orzechach, bananach i rodzynkach.
Produkty pełnoziarniste - uwaga na bogate w substancje spulchniające pieczywo z piekarni i gluten!

Cynk - jest niezbędny dl prawidłowego wydzielania hormonu wzrostu i hormonów płciowych. Odgrywa ważną rolę w procesie gojenia ran i rozwoju odporności.
Można go znaleźć w mięsie, migdałach, fasoli, kiełkach pszenicy, owsie, kukurydzy, jajkach i gotowanych skorupiakach (ostrygi).
Uwaga na kukurydzę genetycznie modyfikowaną i zboża zawierające gluten!

Witamina C (kwas askorbinowy) - jest przeciwutleniaczem, poprawia pracę układu krążenia i działa przeciwnowotworowo.
Można ją znaleźć w owocach (cytrusy, kiwi, czarna i czerwona porzeczka, truskawki), zielonych warzywach liściastych (brukselka, szpinak), czerwonej papryce, kalafiorze, natce pietruszki, chrzanie i jagodach.

Beta- karoten - jest przeciwutleniaczem.
Można go znaleźć w szpinaku, żółtej papryce, marchewce, melonach i morelach.

Witamina E13 - jest przeciwutleniaczem, wpływa na wzrok, zwiększenie odporności i wzmacnia naczynia krwionośne.
Można ją znaleźć w kiełkach pszenicy i mące pełnoziarnistej, pestkach, nasionach, orzechach brazylijskich, olejach roślinnych (sojowy, kukurydziany, słonecznikowy), migdałach, jajkach, brukselce i zielonych warzywach.
Produkty zbożowe - uwaga na gluten!
Uwaga na soję i kukurydzę genetycznie modyfikowane!

Żelazo - jego niedobór może powodować anemię (niedobór czerwonych krwinek).
Można je znaleźć w chudym czerwonym mięsie (wątróbka, wołowina, jagnięcina), rybach, żółtkach jaj, produktach pełnoziarnistych, zielonych warzywach (botwinka, kapusta chińska, brukselka, jarmuż, brokuły, szpinak), natce pietruszki, tłustych rybach i soku z suszonych śliwek.
Produkty pełnoziarniste - uwaga na bogate w substancje spulchniające pieczywo z piekarni i gluten!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz